Odsjeci

muzicka-skola-mostar-odsjek-za-solo-pjevanje-1

Odsjek za solo pjevanje Odsjek za solo pjevanje otvoren je 1965. god. Školovanje na ovom odsjeku traje ukupno šest godina – dva pripremna razreda i četiri razreda srednje škole. Na ovaj odjel upisati se mogu djevojke i mladići tek nakon potpunog sazrijevanja glasa (djevojke oko 15 godine, a mladići oko 17 godine života). Uvjet je…

Read more
muzicka-skola-mostar-harmonikaski-odsjek

Harmonikaški odsjek Harmonikaški odsjek naše škole otvoren je 1994. god. Osnovno muzičko obrazovanje za harmoniku traje 6 godina a srednje 4 godine. Harmoniku mogu upisati učenici sa 9 godina, ali je poželjno da dijete prije toga pohađa i pripremni razred. U osnovnoj školi časove harmonike i solfeđa učenici imaju dva puta sedmično.

Read more
muzicka-skola-mostar-teorijski-odsjek

Učenici koji upisuju teoretski odsjek u srednjoj muzičkoj školi stiču široku muzičku naobrazbu tokom četiri godine školovanja, slušajući predmete kao što su: solfeđo, harmonija, historija muzike, čitanje i sviranje partitura, dirigovanje i drugi.

Read more
muzicka-skola-mostar-duvacki-odsjek1

Duvački instrumenti, kako i sam naziv kaže, su instrumenti na kojima se ton proizvodi duvanjem, obično iz usta i pluća svirača. Duvački instrumenti su jedna velika i raznovrsna porodica. Razlikuju se po obliku, materijalu, načinu duvanja i ulozi.

Read more
muzicka-skola-mostar-gudacki-odsjek

Gudački instrumenti odlikuju se širokim rasponom tonova, sposobnošću regulisanja dinamike, agogike i boje tona te virtuoznošću. Zato su prihvaćeni kao najvažniji instrumenti u klasičnoj muzici. Čine temelj simfonijskog orkestra i imaju važne sviračke dionice u …

Read more
muzicka-skola-mostar-klavirski

Učenici koji pohađaju klavirski smjer razvijaju kreativnost, te stvaraju osnove u pronalaženju vlastitog umjetničkog identiteta. Klavirski odsjek na čelu sa svojim profesorima daje stabilne temelje za daljne usavršavanje na Visokoškolskim ustanovama.

Read more
muzicka-skola-mostar-gitarski-odsjek

Primarni cilj nastave na ovom odsjeku jeste osposobljavanje učenika za sviranje odabranog instrumenta na nivou osnovne i srednje škole, ali i stvaranje uslova za nastavak školovanja u muzičkoj branši i bavljenjem muzikom općenito.

Read more